top of page

מיינדפולנס

כלי העזר של אמני החושים

מיינדפולנס

המונח מיינדפולנס מוכר למדי כיום, אך לא רבים מתעמקים באמת וטורחים לגלות ולנסות בפועל כיצד ניתן ליישם זאת? המקצוע יוצא הדופן והמרתק שמכונה אמן חושים עשוי ללמד אתכם על כך לא מעט! מסתבר, כי חלק גדול מהסוד למופע המרתק מתרחש פנימית, בהכרתו של אמן החושים. אך כיצד ניתן בעזרת מיינדפולנס לתפקד באופן מיטבי בחיים האישיים, בעבודה, בלימודים ובכלל? איך מתמודדים ביעילות עם מצבים, שבהם התוכניות משתבשות? עם סביבת פעולה לא אידאלית? מה המפתח לנטרול השפעתן של טרדות מנטליות, כגון לחץ או דאגות? רוצים הסבר תמציתי ומעניין? אז שימו לב (והכרה!) כי אנו מייד מתחילים:

כמה מילים על מיינדפולנס וגם - מדוע לא פשוט להיות אמן חושים?

ניתן לומר שלאמן החושים יש ”מקום עבודה” יוצא דופן, אשר מחייב אותו ליישם עקרונות של מיינדפולנס. זו היא כידוע, גישה מנטלית מיוחדת אשר מתמקדת בכאן ועכשיו, כנקודת המוצא לכל פעילותנו וכמפתח לחיים מאושרים יותר. ליתר דיוק – כנקודת מוצא לאופן שבו אנו צופים בהכרה (ודרכה) בעולם. גישה זו התפרסמה בשנים האחרונות, במיוחד בעקבות הצלחתם הרבה של ספריו של אקהרט טולה.

כידוע, הסחות דעת גורמות לכך ש-54% מהעובדים לא מתפקדים טוב כפי שהם אמורים לתפקד (2018. סקר Udemy). אך אמן החושים עובד כאשר מאות ולעיתים אלפי אנשים צופים בו בתשומת לב רבה במיוחד. וזה כמובן לא פשוט! ולא רק מהיבט אתגר הביצוע הטכני של הדברים המדהימים שמתרחשים על הבמה. אז כיצד הוא עושה זאת?

להיות כאן ועכשיו – ממוקד, יעיל ומאושר

מבחינת הקהל, המופע מתחיל עם כניסת האמן לבמה. אך מנטליסט למעשה נערך לכך עוד לפני כן, עם הכנות שונות לקראת ההופעה וגם מאחורי הקלעים. הוא חייב להיות מפוקס באופן מושלם ובמיוחד מהרגע שבו הוא עולה לבמה ומתחיל להופיע. להיות ממוקד היטב במה שהוא עושה ובכל רגע נתון. לא מדובר רק בטקסט שהאמן אומר במופע שלו, אלא גם בדיוק הטכני של הקטעים המסתוריים שהוא מבצע, עם הקהל ביחד או בלעדיו.

הרי גם לאמן החושים יש מחשבות על דברים שונים שעברו עליו לאחרונה בחייו האישיים – אולי אפילו כמה רגעים לפני ההופעה (ואז הרשמים מכך עדיין מאוד "טריים" בהכרתו). לרוב, ההכרה עסוקה בכמה דברים במקביל וכולנו מכירים את התופעה, שבה היא פחות כמו מופע במה מסודר ויותר כמו זיפזופ מתמיד בין ערוצים בטלוויזיה. כל מה שמטריד את אמן החושים ומעסיק אותו לאורך היום, עלול לחזור והציק. גם כשזה לגמרי לא הזמן המתאים לטפל בכך. קרקס שלם! לכן, אמן חושים מרגיל את עצמו להתמקד במה שחשוב לו לבצע, כאן ועכשיו.

אתגרים ו"כאבים" כמפתח לצמיחה

אמן חושים עשוי להראות על הבמה כמעין סופרמן, שאין דבר שהוא לא יכול לעשות. אך לעתים קרובות הוא לא פועל בסביבה אידאלית, מבחינות טכניות ואחרות. הוא עשוי להראות נינוח וכמי שמבצע הכל בקלות ובנוֹנְשָׁלַנְטִיּוּת, אך זו עבודה רבה יותר מכפי שנראה, כולל בהכרה. למעשה, אמן אשליות עושה שימוש אינטנסיבי בהכרתו בזמן המופע. יש לו הרבה מה לזכור, לדעת ולבצע, כולל דברים שהקהל לא מודע להם כמובן. למרות זאת, עליו לתפקד היטב בכל מצב. להמשיך את המופע בצורה טבעית, גם מול הפתעות שונות וכאשר משתבשת התוכנית המקורית לביצוע האשליות. גם בכדי לחדש ולשפר את המופע שלו, מנטליסט טוב חייב למצוא פתרונות טכניים לביצוע דברים שנראים לכאורה בלתי אפשריים. כל אלה סיבוכים, אתגרים ו"כאבים", אשר בהתמודדות נכונה מביאים לצמיחה ולשיפור מתמיד.

רון לופטין

לקבל את המצב ללא שיפוט

על הבמה, אין זמן לרחמים עצמיים ולתלונות על מה שמפריע. כמו שאומרים - the show must go on. מיינדפולנס עוזר לאמן החושים להתמקד בחצי הכוס המלאה ולא להיות מוטרד ממחשבות על תקלות במופע, למשל. באמצעות אותה גישה, המיינדפולנס עוזר לכולנו לתפקד טוב יותר בחיי היום יום. אנחנו כבר במילא "על הבמה של החיים" וכדאי ומשתלם לתפקד בה היטב.

לשים את האגו בצד

הזדהות עם האגו נחשבת בגישת המיינדפולנס כאחד המקורות המרכזיים לסבל. אמן חושים לא יכול להרשות לעצמו להיסחף עם האגו ועם בטחון עצמי מופרז ולזלזל במקצועו. הוא חייב לפתח מידה של צניעות אשר תסייע לו להבין שיש לו עוד מה ללמוד ולהיות פתוח לקבל ביקורת ולהשתפר.

הסכנה שמחדדת חושים

כאנקדוטה מעניינת: דייוויד בליין הוא דוגמה לאמן אשליות מוכר ומוביל, אשר מתמקד באופן מיוחד בתרגילי אקסטרים וסיבולת וניסיונות שבירת שיאים שונים. אלה פעילויות יוצאות דופן, אשר גם שמות אותו לעתים קרובות במצבי סכנה מתמשכים. מה הסוד שלו? מה שבטוח – גישת המיינדפולנס היא חלק מכך. בוודאי בהתמודדות עם הסכנה והלחץ הנפשי, של אשליות מורכבות בהן הוא "נקבר בחיים" למשך 7 ימים או מוקפא בתוך קוביית קרח למשך יותר מ-63 שעות!

אמן חושים

סיכום

לסיכום, בין אם על הבמה או בחיי היום יום, ברור שמיינדפולנס היא גישה שמסייעת לתפקד היטב וגם להתמודד עם אתגרים שונים שהחיים מציבים לנו באופן שוטף. אנו מקווים שבעקבות קריאת מאמר זה, תקבלו מעט השראה וגם תיהנו יותר בחיי היום יום שלכם. בין אם זה בטיול בפארק, בזמן משחק עם הילדים, בעבודה או במופע של אמן חושים. במילים אחרות – תרשו לעצמכם להתנתק מהעיסוק האובססיבי בעבר ובעתיד, להתמקד יותר בהווה ולתפקד בו טוב יותר.

רון לופטין - אמן חושים

רון לופטין, בעל תואר MBA בשיווק ופרסום, כוכב תכנית הטלוויזיה "אין מצב!" של YES, הוא אמן חושים מהמובילים בישראל.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

Home Page

bottom of page