top of page

אמני חושים – איך זה עובד?

המחקר

אמן חושים - רון לופטין

חלקכם אולי מכיר את הטריק שבעזרתו החתול שלכם יסתכל לכל מקום שתרצו – בעזרת סמן לייזר, כמובן. אך פסיכולוגיה של חתולים היא נושא מורכב מדי. בואו ננסה משהו קל יותר: מסתורי המוח האנושי ובאופן ספציפי – האופן שבו מופע של אמן חושים מהתל בנו. מסתבר שעולמם של אמני החושים והאשליות מסייע למדע והמדע מצידו מסייע להם להשתפר. כיצד? הבא נצלול יחד למחקר.

משלמים בכדי שיעבדו עלינו

האם יש עוד מקצוע פופולרי כל כך, שבו הקהל משלם בכדי ש"יעבדו עליו" ואפילו יוצא שמח וטוב לב ככל שמצליחים בכך יותר? נראה שמופעי אשליות למיניהם היו קיימים מאז ומתמיד, בכל רחבי העולם. כמופעים בפני עצמם או כ"תיבול" דרמטי לפעילויות אחרות. אם זו ארה"ב או קנדה של היום עם השמאנים של שבטי האינדיאנים, מופעי רחוב בהודו העתיקה, פאקירים שאין לדעת אם הם פאקירים אמיתיים והאם יכולותיהם המפליאות הן על טבעיות או אלא מיומנות טכנית מרשימה ובמצרים העתיקה - כיצד החרטומים הפכו את מטותיהם לנחשים? לכן גם עלתה באופן טבעי השאלה אצל רבים מצופי המופעים – כיצד הם עושים זאת? סודות מקצועיים אלה נשמרו בקפדנות ובעבר, היה קל לשמור עליהם עוד יותר מהיום (עם התקשורת העשירה והבינלאומית ורשת האינטרנט בפרט). אך מעבר לרמה הפיזית-טכנית של הדברים, לטכניקות ולטריקים של אשליות ספציפיות יש גם עקרונות כלליים ברמה הפסיכולוגית.

אשליות אופטיות

יש אשליות אופטיות שונות שמתעתעות ביכולת התפיסה שלנו וכולכם כנראה ראיתם דברים כאלה פה ושם. למשל אחת הוותיקות והידועות שבהן – ציור בשני צבעים שבו אחד הצבעים יוצר גביע, אך אם מתמקדים בצבע השני, רואים למעשה (משני צידי הגביע) צמד פרופילים של פנים. ברור שפועלים כאן עקרונות נצחיים ואוניברסליים, אשר מוחות אנושיים באשר הם מגיבים להם באופן דומה. חוקרי מוח ופסיכולוגיה מכירים זאת היטב וגם נעזרים בכך במחקריהם, מזה שנים. אך היו מי שחקרו גם את עולם מופעי האשליות באופן ספציפי בהקשר זה. חוקרי המוח סטיבן מצ’ניק (Stephen Macknik) מ-Barrow Neurological Institute בארה"ב וסוזן מרטינז־קונדה (Susana Martinez-Conde) למדו לשם כך להיות קוסמים ואף למדו מאמני במה ידועים כגון פן וטלר (Penn & Teller). בשנת 2010 הם כתבו על כך ספר וטבעו את המונח Neuromagic. בשנת 2013 גם הוצג מחקרם על הטריק העתיק cups and balls, כולל תוצאות מעקב אחרי העיניים של אנשים שצפו בו מבוצע בווריאציות שונות. אז מה הם גילו?

אשליה אופטית

המוח מתמקד וזה טוב. בדרך כלל

דברים רבים קורים על הבמה בהופעות למיניהן. אך לגבי הופעת מנטליסט, המיקוד הוא על מה שקורה באשליה עצמה. היכן? היכן שאמן החושים רוצה שתתמקדו וזה לא בהכרח המקום שבו מתרחש הקסם באמת! העיקרון הפסיכולוגי שמאחורי הקלעים, הוא שלמרות יכולתנו לעבד מידע ממקורות שונים במקביל – מהחושים השונים וכמה גירויים מכל חוש בו זמנית, אנחנו עדיין טובים יותר בהתמקדות בדבר אחד. מיקוד זה מתחזק אפילו יותר, כאשר קבוצת אנשים מתמקדת ביחד. אין הכוונה לכך שקבוצת אנשים חושבת ביחד "תתכופף!” ומצליחה לעקם כפית, עם אורי גלר על צג הטלוויזיה. אבל אם נכנסים לחדר ובו מכשיר טלוויזיה וכל החברים שלנו יושבים שם ומסתכלים בגלר שממוקד עם מבטו הדרמטי בכפית – גם אנחנו נמשכים באופן טבעי להסתכל לשם. 

משלים את התמונה ומשלה אותנו

המוח האנושי כל כך רגיל לשחק ב"השלם את החסר", שזהו עקרון שתורם לקסמים רבים. לדוגמה: כף יד יוצאת מתיבה "מנוסרת" של קוסם ומנפנפת לקהל ואנו מניחים שהעוזרת החיננית שלו נמצאת באותו חלק של התיבה. כף היד חוזרת פנימה ואנו ממשיכים להאמין שהעוזרת עדיין שם. ובעצם – אולי זו בכלל לא כף יד אמיתית? האמת – אנחנו לא יודעים! אך ההכרה לא מחבבת שלא לדעת והיא פשוט משלימה את התמונה, עם ההסבר הכי הגיוני. 

מח אנושי

ההרגלים שעוזרים ומטעים

אנו מתרגלים לתמונת מצב מסוימת וכל עוד לא רואים במפורש שהיא השתנתה, ממשיכים להאמין שהיא קבועה. אמן חושים מסוגל לנצל זאת, כאשר הוא מעלים חפץ מסוים אך אנחנו עדיין מאמינים שהוא נמצא במקומו המקורי. למשל בתוך קופסה סגורה או מתחת לכוס מסוימת (כמו בטריק הכוס והכדורים הידוע).  

לשמור על חוקי הטבע

אנו רגילים לאופן שבו העולם הפיזי מתפקד ולאופן שבו המוח תופס את הסביבה התלת ממדית שסביבנו. אלה הם מבחינתנו חוקי טבע קבועים ואכן הם כך. אך דווקא עובדה זו, מנוצלת לפעמים בכדי להטעות אותנו. ניתן לנצל זאת למשל מההיבט האופטי של הפרספקטיבה, בכדי להציג חפץ גדול כקטן יותר, חפץ קרוב כרחוק וכדומה. 

פרספקטיבה

סיכום

לסיכום, עכשיו שאתם יודעים את כל הסודות, תוכלו להגיע למופע של אמן חושים ולגלות.. שאתם לא מבינים איך הוא עושה זאת! וזה בסדר גמור – יש דברים שמוטב שלא לדעת, אחרת כל הקסם הולך לאיבוד. אז אל תנסו להבין- פשוט תיהנו!

רון לופטין אמן חושים

רון לופטין - אמן חושים

רון לופטין, בעל תואר MBA בשיווק ופרסום, כוכב תכנית הטלוויזיה "אין מצב!" של YES, הוא אמן חושים מהמובילים בישראל.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page